Termékeink

Szakmai szemmel

A tragédiák jelentős része megelőzhető

Interjú Ziegler János szerparancsnokkal a menekülőajtók fontosságáról.

Az emberek védelme elsődleges fontosságú napjainkban egy bármikor kialakuló pánikhelyzet esetén. Európában ezért egységes szabályok, szabványok vonatkoznak a menekülőajtók kivitelezésére. Az ajtóknak ugyanis meg kell felelniük a tűzvédelmi követelményeknek, illetve fontos a megjelenés és műszaki kivitelezés harmóniája is.

Azonban a menekülőajtóknak nem csak ezen funkcióknak kell megfelelnie. A teljes biztonság érdekében célszerű egy olyan rendszert létrehozni, amelynek technikai fejlettsége megkönnyíti és meggyorsítja minden esetben az épületekből való távozást, ugyanakkor véd az illetéktelen nyitások, lopások ellen is. A lopás/eltulajdonítás ugyanis egy azon tényezők közül, amiért sok esetben ezeket az ajtókat zárva tartják a cégek – természetesen helytelenül. Hogy mi a megoldás? Szakértőnket kérdeztük…

  

                                                                              

Európában egységes a menekülőajtók szabályozása. Milyen szabályok, jogszabályok ezek?

A vészkijáratokat szükséges szabadon hagyni, nem szabad lezárva tartani. Megfelelő és szakemberek által tesztelt és engedélyezett automata eszközökkel kell összehangolni, valamint havonta/kéthavonta ellenőriztetni kell.

Mennyire felkészültek az intézmények a baj megelőzésére napjainkban? Mennyire vannak tisztában ezekkel a szabályozásokkal?

Sajnos, azt kell mondjam, általában nincsenek annyira felkészülve erre az intézmények, mint amennyire szükséges lenne. Ezt elképzelheti úgy, hogy vagy egyáltalán nincs vészkijárat az adott objektumban vagy nem megfelelő (kevés) azok száma, esetleg ha van is, nem megfelelően kezelik őket. Számos olyan intézményben, illetve szórakozóhelyen jártunk már, ahol a bejáratot egyben vészkijáratnak is használták vagy, ahol az ajtók csak befelé nyíltak - ami még jobban megnehezítette a helységből való távozást, menekítést.

Mi az, amire a legtöbb esetben nem figyelnek oda?

Legtöbbször a lezárás okozza a problémát. Nem fordítanak ugyanis kellő figyelmet a rendeltetésszerű használatra. A menekülőajtókat sok esetben zárják az esetleges lopások elkerülése miatt. Azonban vész esetén a vészkijáratokhoz szükséges kulcs, távirányító megkeresése értékes időt vesz el a mentésből. Ami pedig ennél még nagyobb probléma lehet, ha például tűz esetén a lángok az iroda felől kezdenek el terjedni, ahol a vészkijáratot nyitó eszközt (kulcs, távirányító) tartják. Külföldön jó példák vannak arra, hogy ezeket a szituációkat hogyan lehet orvosolni, megelőzni. Örülök neki, hogy a GfS segítségével itthon is elindul a folyamat.

Milyen problémák merülhetnek fel ilyen esetben egy komolyabb vész esetén?

A nem megfelelően működő ajtók esetében vagy a nem rendeltetésszerű használat okán előfordulhatnak komoly problémák, vészesetek is. Nagyon fontos ezeket az előírásokat és szabályokat komolyan vennünk, hiszen nem csak intézményeink falai, de a benne dolgozók életek is veszélyben vannak, ami mindennél fontosabb. Azt javaslom, használjuk ki a rendelkezésre álló technológiát annak érdekében, hogy biztonságosan tudjuk üzemeltetni menekülőajtóinkat.

Ezek az esetek milyen eszközökkel előzhetőek meg?

Többféle megoldás is lehetséges attól függően, hogy milyen kialakítás illik az adott céghez. Figyelembe kell venni az adottságokat, esetleg egy szakemberrel is egyeztetni és a szerint dönteni. Ma már remek módszerek vannak minden eshetőségre, a különböző megoldások tárháza adott. Választhatunk elektronikus vagy mechanikus rendszert is. Sőt, napjainkban véleményem szerint a legkézenfekvőbb, ha a vészkijáratokat egy olyan automatával kapcsoljuk össze, ami a vészhelyzetben automatikusan nyitja a kijáratokat. Ezt ráköthetjük a füstjelzőkre, tűzjelzőkre is. A technológiai megoldás mellett azonban célszerű ezeket a kijáratokat havonta, illetve kéthavonta ellenőrizni. Valamint az intézmény és a terület jellegére vonatkozóan őrizni.

Látott-e már olyan esetet, ahol a szabály nem megfelelő ismerete, vagy annak be nem tartása okozta a károkat? Elmesélne egy ilyen esetet?

Természetesen. Pár évvel ezelőtt kint voltunk egy olyan esetnél, ahol belső tűz keletkezett. Az épületben nem volt vészkijárat, gyakorlatilag a bejáratot alkalmaztuk a mentésnél. Mikor sikerült minden bent tartózkodót kihozni az épületből az iroda felszerelését igyekeztünk megmenteni. A vészkijárat hiánya azonban több időt és komplikációt is okozott, ami sajnos a meglévő gépek negyedének a megolvadásához vezetett (a többit sikerült épségben kihozni az épületből).

Másik esetként említenék egy sokak számára szerintem igen ismert esetet. Két évvel ezelőtt egy ismert szórakozóhelyen történt tragédiát. Az ott történteket a vészkijárat hiánya és a túlzsúfoltság okozta. Sok helyen nem is fordítanak elég figyelmet az adott helységekben bent tartózkodhatók létszámára és jóval több fiatal zsúfolódik a termekben, mint amennyit a hely befogadni tudna. Ez és a vészkijárat hiánya vezetett a nagy tragédiához.

Minden esetben fontos azt hangsúlyozni, hogy nem csak a vészkijárat megléte, de annak típusa is sokat számít az esetek 90%-ban. Alkalmazható egy ajtós, de két ajtós változata is, amelyek típusuktól függően lehetnek befelé, kifelé nyílóak, de lengős ajtójúak is. A legkevésbé sem ajánlanám a befelé nyitható ajtókat, mivel a helyet és a mozgást is lassítja. Mégis sok helyen befelé nyílós változatot alkalmaznak, illetve kifelé nyitás során nem figyelnek a megfelelő rögzítésre. Mi mindenképpen a lengő változatot ajánljuk, amihez tökéletesen passzol számos korábban említett technikai összekötő megoldás is.

Mit tanácsolna Ön a nagyobb tudatosság érdekében?

Figyeljünk biztonságunkra és arra, hogy ezzel nem csak a környezetünket, de az abban élőket is megóvhatjuk. Mindig gondolkodjunk előre és tartsuk be a szabályokat ezekre a területekre vonatkozóan, hiszen itt nem csak intézményeinkről, de emberek életekről van szó, ami pedig a legfontosabb.

Kapcsolat

  • Autana Systems Kft.
    Székhely: 1054 Budapest, Bank u. 6.
    Iroda: 1111 Bp. Karinthy Frigyes út 22. I. em. 2. (60-as kapucsengő)
  • Tel.: +36 30 444 9922

Garancia

Az előírásoknak megfelelő beépítés és rendeltetésszerű használat esetén a gyártástól számított 5 év garancia!

Hírlevél